Leonardo da Vinci’nin eskiz defterlerinde bulunan eskizler, Einstein’ın 1907’deki ‘eşdeğerlik ilkesi’nin temelini fizikçiden yüzyıllar önce kavradığını gösteriyor.
Da Vinci’nin onlarca yıldır unutulan eskizleri, bir kavanozdan dökülen kum benzeri parçacıkların oluşturduğu üçgenleri gösteriyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, düşen bu taneciklerin, Einstein’dan 400 yıl önce yerçekimi ivmesini gösteren deneyleri tasvir ettiğini öne sürüyor. Detaylar için…?
Albert Einstein ilk olarak 1907’de yerçekimi tarafından hızlandırılma ve sabit bir referans çerçevesine hızlandırılma deneyiminin ‘eşdeğerlik ilkesi’ olarak adlandırıldığı ve ayırt edilemez/benzer olduğu fikrini ortaya attı.
Caltech’te havacılık ve uzay ve tıp mühendisliği profesörü Mory Gharib yaptığı açıklamada şunları söyledi:
Da Vinci bir ressam, mimar, mucit, anatomist, mühendis ve bilim adamıydı. Öncelikle kendi kendini yetiştirmişti; Hayali icatları ve anatomik gözlemleriyle düzinelerce üstü kapalı defter doldurdu.
Gözüme çarpan şey, çizdiği üçgenlerden birinin (ki bu bir ikizkenar dik üçgendir) hipotenüsüne “Equatione di Moti” (“hareketlerin eşdeğerliği”) yazdığı zaman oldu. Leonardo’nun bu ifadeyle ne demek istediğini merak etmeye başladım.’
Da Vinci, sürahi sabit bir hızla hareket ederse düşen parçacıkların çizgisinin dikey olacağının bilincindeydi.
Da Vinci gözlemlerini bir denklem haline getirmeye çalışsa da bu girişiminden vazgeçmiştir. Araştırmacılar, deneyinin bir simülasyonunu yürüterek onun nerede vazgeçtiğini buldu.
Cornell Üniversitesi’nde biyoloji ve çevre mühendisliği profesörü olan Chris Roh, denklemin yanlış olduğunu öğrendiklerini ancak daha sonra bu tür yanlış denklemleri doğru kullandığını öğrendiklerini söyledi.