Afet bölgesinde ne kadar inşaat malzemesine ihtiyaç vardır?
Bloomberg HT’ye konuk olan Çimento Cam Seramik Hafriyat İhracatçıları Birliği Lideri Fazilet Çenesiz, Çimento Cam Seramik Hafriyat İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Tansu Kumru ve Çimento Cam Seramik Hafriyat İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Abdulhamit Akçay, Kahramanmaraş merkezli yapılan görüşmenin ardından şunları söyledi: Bölgede yine sarsıntılar yaşandı. Yapılacak evlerin malzeme ihtiyacı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
“Ürün fiyatlarımızı deprem bölgesinde sabitleyeceğiz”
Çimento, Cam, Seramik, Toprak İşleri İhracatçıları Birliği (CCST) Başkanı Fazilet Çensiz:
Deprem bölgesindeki seramik tesislerimizde çok büyük hasarlar yok. Kısa süre içerisinde karşılayacağımız hasarlar meydana geldi. Hepsi üretimlerine başladı. Çalışan göçü ile ilgili bir sıkıntı var ama büyük ihtimalle üretici arkadaşlarımız çözecektir. Bölgeden iş gücü bırakma sorunu bölümümüzde de mevcuttur. İstihdam açısından nispeten rahatız.
Kapasitemizin %5’i kadar deprem bölgesinde konut talebi olacaktır. Bu, pazarı değiştirecek bir talep ölçüsü değil. Tüm seramik üreticilerinde kapasite artışı söz konusudur. Seramik işlerinde kesinlikle bir sıkıntı olmayacaktır. Seramik şubesi olarak deprem bölgesinde eser fiyatlarımızı sabitleyeceğiz açıklaması yaptık.
“550 bin konut için 7,5 milyon metrekare ısıcam üretimine ihtiyaç var”
Çimento, Cam, Seramik, Toprak İşleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Tansu Kumru:
O bölgede farklı büyüklükte 200’e yakın şirketimiz var. Az sayıda şirkette üretim altyapısında önemli hasar meydana geldi. İyileşmeleri zaman alacak. Birden fazla firmada üretimde kalıcı hasar oluşmaz. Sadece camlarda hasar ve üretimde eğitim var. Toplam üretimin yüzde 5 ila 8’inin ortasında hasar var. Deprem bölgesindeki evleri yeniden inşa ederken bu talepleri oradaki ısıcam üreticilerine yönlendirebilirsek ticari faaliyetlerini de pekiştirmiş oluruz.
Deprem evleri için 550 bin konut için 7.5 milyon metrekare ısıcam ihtiyacı var. Hatta deprem bölgesindeki üreticilerimizin kapasiteleri bile bu 7,5 milyonu karşılayabilecek durumda. Bu nedenle önceliği oradaki üreticilere vermek istedik.
“10-13 milyon ton çimento ihtiyacı olacak”
Çimento, Cam, Seramik, Toprak İşleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Abdulhamit Akçay:
Çimento bölümünde üretim maliyetlerini etkileyecek kadar hasar oluşmamaktadır. Fabrikalarımızın acil ihtiyaçları karşılayabilecek mevcut stokları mevcuttur. Zelzele bölgesinde 10, yakın çevrede 8 olmak üzere o bölgeyi besleyecek 18 fabrikamız var. Bu fabrikaların kapasitesi 30 milyon tonun üzerinde.
Deprem bölgesine 550 bin konut yapılacağı düşünüldüğünde 10-13 milyon ton çimento ihtiyacı olacaktır. O bölgeyi besleyecek fabrikalarımızın kapasitelerinin yüzde 30’u bu ihtiyacı hızla karşılayabilecek durumda.